Achtergrond van het poloshirt

Polo is de internationale naam die wordt gebruikt voor iets dat eigenlijk een piquet-shirt is. De casual mix van shirt en t-shirt werd bijna 100 jaar geleden ontworpen door René Lacoste, de Franse tennisspeler. Hij was een verkwikkende rebel in de sport en schokte mensen meer dan eens met zijn gedurfde stijlkeuzes. Al was hij er op dat moment niet bewust van dat hij een trend had ontketend.

De verplichte code van de tijd was een witte flanellenbroek, een wit shirt en een stropdas of een gebreide trui. De zeventigste Grand Slam-winnaar die moe werd van de snobachtige en onpraktische kledingstukken besloot om zijn eigen, veel geschiktere shirt voor spelers te ontwerpen.

Piquet

Piquet komt uit het Franse woord, piqué, wat gebreid betekent en verwijst naar de klassieke dubbel-geweven katoenen weefsel waar de polo shirts vaak van worden gemaakt. Het oorspronkelijke model had korte mouwen, een kraag en knoppen of een v-hals. De kraag maakt de stijl meer draagbaar, maar de oorspronkelijke functie was eigenlijk om tennisspelers te beschermen tegen het verbranden van hun nek in de zon.

Dit is waar het piquet shirt of tennis shirt zoals het vaak wordt genoemd, vandaan komt. Het ontwerp was revolutionair voor de tennissport, maar werd al gauw een modeartikel. De inspiratie achter het succesvolle shirt kwam van de Paardensportpolo en wordt daarom poloshirt genoemd. Het zou niet lang meer duren voordat de doorbraak naar de mode werd gemaakt.

Perry

Degene die er voor zorgde dat het polo shirt een mondiaal modeartikel werd was een ander tennisicoon namelijk Fred Perry die sindsdien synoniem staat met het shirt. Hij werd ook een modeontwerper na zijn tenniscarrière en is het best bekend om zijn model met de tijdloze lauwerkrans geborduurd op de borst. 

Het werd een hit nadat het in de jaren vijftig werd gelanceerd en werd omarmd door iedereen van de elite tot subculturen zoals de mods en later de Soul Boys. Het is nog steeds een belangrijk element in de mode.

Lauren

De designer Ralph Lauren heeft zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het shirt geleverd met het ontwerpen van zijn beroemde polo shirt in de jaren 1970. De stijl kan het best worden omschreven als eigenzinnig en is een flirt met het tijdloze, luxueuze en sportieve, allemaal tegelijk.

De piquet shirts verschijnen vanaf toen met een veelheid aan retro flirterige stijlen met stijlvolle kragen die gewoon wachten om in je garderobe te worden opgehangen.

Tijdloos

Voor de meeste mannen is het meer de stijl zelf die belangrijk is. In het algemeen moet de pasvorm slank zijn, maar niet te strak en afhankelijk van de stijl en gelegenheid, het kleedt goed met allerlei kledingstukken, van vesten tot truien en een heren colbert.

Het is een klassiek kledingstuk dat minimale styling vereist, een fijn gebreid polo shirt met casual jeans en canvasschoenen resulteert in dat Zuid-Europese gevoel dat altijd populair zal zijn. Het polo shirt heeft zijn plaats ingenomen in de tijdloze herenmode, zoals het colbert.

Stijlvol, eigenzinnig en sportief, zijn de drie woorden die het kledingstuk het best kenmerken.