Alles wat je moet weten voordat je een luchtbuks of luchtpistool aanschaft

Ben je weleens bij een schietvereniging geweest? Of heb je op eigen terrein van een vriend, familielid of kennis met een wapen geschoten? Dan ging het waarschijnlijk om een luchtbuks. Deze wapens zijn betrekkelijk populair in ons land. Mede hierdoor zijn er inmiddels allerlei verschillende luchtpistolen. Een PCP buks is hier een goed voorbeeld van. Zo’n wapen vuurt onder hoge druk een kogel af met behulp van perslucht. Wil je zelf ook een luchtbuks kopen, maar heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over het kopen van een luchtbuks of luchtpistool.

Mag ik een luchtbuks kopen en bezitten?

Omdat een luchtbuks een wapen is, denken veel mensen dat zij aan allerlei regels en wetten moeten voldoen om zo’n geweer in hun bezit te hebben of aan te schaffen. Toch valt dit reuze mee. Belangrijkste regel is dat je minimaal 18 jaar oud moet zijn om een luchtpistool te mogen kopen en bezitten. Voor het gebruik van dit wapen gelden wel een aantal regels. Wanneer je een luchtbuks aanschaft moet je jouw identiteitsgegevens doorsturen naar de winkel waar je deze koopt. Daarnaast mag je de luchtbuks alleen gebruiken op eigen terrein dat niet toegankelijk is voor publiek. Op de openbare weg mag je een luchtbuks niet gebruiken. Wel mag je het wapen hier met je meedragen. Dit mag overigens alleen als je hem goed verpakt, waardoor je hem niet direct kunt gebruiken. Tot slot mag een luchtbuks geen gelijkenissen vertonen met een vuurwapen.

Waar gebruik je een luchtbuks voor?

Een luchtbuks kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo vinden sommige mensen het leuk om op hun eigen terrein op kaartjes, blikken of potjes te schieten met dit wapen. Indien je over een jachtakte beschikt, kun je een luchtbuks in sommige gevallen zelfs gebruiken om ongedierte zoals ratten, ganzen of konijnen te bestrijden. Luchtdrukpistolen worden daarnaast veelvuldig gebruikt door mensen die de schietsport beoefenen om hun vaardigheden te trainen. Door op deze manier bekend te raken met bijvoorbeeld druk van een trekker, het richten met richtmiddelen oefen je algemene vaardigheden die in de schietsport van belang zijn. Landelijk worden er ook competities georganiseerd voor het schieten over grote afstanden met luchtbuksen. Een PCP Buks is een ideale luchtbuks om met veel kracht en precisie meer dan 100 meter accuraat te schieten.

Kijk naar de kracht van de luchtbuks

Luchtbuksen en luchtpistolen verschillen in de hoeveelheid kracht die ze produceren nogal van elkaar, en daar is over nagedacht. Als je bijvoorbeeld maar een kleine ruimte hebt om te schieten kan het gevaarlijk zijn om met een zeer krachtige buks te schieten. Daarom is het belangrijk dat je een luchtbuks of pistool kiest die bij jou situatie past. Schiet je op een korte afstand (binnen 10 meter)? Dan is het vaak beter om een luchtpistool te nemen. Deze zijn over het algemeen een stuk minder krachtig dan luchtgeweren. Gebruik je het wapen uitsluitend om te schieten binnen 10 meter op eigen terrein? Dan volstaat een lucht pistool of geweer met een kracht van maximaal 16 joule. Schiet je graag verder of bijvoorbeeld op een schietbaan? Dan kun je prima een model nemen met meer kracht. De krachtigste luchtbuksen zijn PCP buksen. Deze schieten soms tot wel 1000 joule, dat is harder dan een vuurwapen!

Het vizier van het luchtgeweer

Een gemiddeld luchtgeweer is standaard voorzien van een keep en korrel. Deze helpen jou om nauwkeuriger op een doelwit te richten. Wanneer je ook op grotere afstanden schiet kan het moeilijk zijn om je doelwit nog te zien. Overweeg in dat geval een luchtbuks met vizier te kopen. Een vizier haalt jouw doelwit namelijk dichterbij zodat je een stuk nauwkeuriger kunt schieten. Gebruik je jouw luchtbuks ook in het donker zoals tijdens de jacht of bij het bestrijden van ongedierte? Dan is een nachtkijker geen overbodige luxe. Met dit hulpmiddel zorg je namelijk voor goed zicht in het donker.