Fashion tips voor mannen: 7 regels die iedere man zou moeten volgen

Wil je een betere eerste indruk maken op mensen die je in het dagelijks leven ontmoet? Wil je er goed uitzien in kleding zonder té veel op te vallen? Of ben je simpelweg op zoek naar een betere versie van jezelf? Geen nood: wij helpen je graag! In dit artikel geven we je 7 tips – of eigenlijk regels – op gebied van herenmode die jouw style naar een hoger niveau tillen.

De vrijheid en flexibiliteit van een dresscode voor mannen kan wat overweldigend zijn en de meeste mannen zullen dus de neiging hebben zich terug te trekken in de standaard outfit: jeans, t-shirt en een paar coole sneakers. Maar je zult in dit artikel al snel ontdekken dat er meer keuzes zijn om je (casual) look op te fleuren. Een kijkje door het herenassortiment van Otto.nl bewijst dat. Ben je er klaar voor?

1. Durf kleuren te dragen

Of het nu gaat om vrijetijdskleding of formele kleding, geef je over aan een beetje kleur. e meeste mannen zijn er onterecht bang voor – ze worden geïntimideerd door alles dat niet marineblauw of grijs is. Maar kleur kan ook tijdloos zijn. Een groen pak kan er bijvoorbeeld bijzonder goed uitzien, terwijl ook roze, groene, mosterd en heldere blauwtinten veelzijdige tinten zijn die het hele jaar door je hele outfit zullen opvrolijken. Dat gezegd hebbende: less is more – je hoeft er niet (tenzij je dat natuurlijk wilt) als een regenboog uit te zien.

2. Wees mindful over je uiterlijk

Het is het soort advies dat je moeder kan geven, maar als je geld hebt geïnvesteerd en in je kleding hebt nagedacht, zorg er dan ook voor. Gebruik houten hangers voor overhemden en schoenspanners voor je mooiste schoenen; laat je pak chemisch reinigen en persen; was je kleding regelmatig en, idealiter, niet in de droogtrommel (dit kan de stof aantasten); en poets je schoenen. Evenzo is het niet alleen de huid van je leren jas die je moet verzorgen, hetzelfde geldt voor degene die je elke dag draagt. Zorg voor een eenvoudig, maar niet minder solide verzorgingsregime, borstel je haar en knip je nagels. Kortom: zorg voor jezelf én je kleding.

3. Durf geld uit te geven waar het moet

300 euro uitgeven voor een simpel T-shirt van een bekend merk? Dat is leuk als je geld als water hebt, maar we raden het niet aan voor de gemiddelde Mannenblog-bezoeker. Waar je wél voldoende geld aan uit zou moeten geven, zijn producten die eenvoudig slijten. Denk bijvoorbeeld aan kwalitatieve schoenen, of de jeans die je veel draagt. Kwaliteitsschoenen kunnen vele jaren mee gaan en laten je op de lange termijn zelfs geld besparen. Hetzelfe geldt bijvoorbeeld voor het kiezen van een bril.

4. Beperk accessoires tot een minimum

Accessoires zoals stropdassen en pochetten geven formele kleding net dat beetje extra, terwijl stoere horloges (of vet is deze Citizen Chronograaf?!) of denim backpacks je casual look naar een hoger level kunnen tillen. Toch is ons advies om niet overboard te gaan wanneer het aankomt op het toevoegen van accessoires aan je outfit. Ook hier geldt: less is more. Mocht je twijfelen, haal dan simpelweg een accessoire weg. Je streeft naar een vleugje nonchalance, zonder eruit te zien als een jaren ’70 hippie vol kralenkettingen en armbanden. Tenzij dat – wederom – de look is waar je voor wilt gaan.

5. Ken jezelf

Er zijn maar weinig dingen die minder stijlvol zijn dan een man die gekleed is zoals hij vindt dat hij zich zou moeten kleding – in plaats van wat bij hem past. Wat je ook draagt, je moet het ‘ownen’. Echte stijliconen zijn degenen die hun eigen weg gaan met een zelfvertrouwen dat voortkomt uit het feit dat hun kleding een tweede huid is, geen kostuum. Je vertrouwd voelen in je kleding is dan ook enorm belangrijk. Dát straalt uiteindelijk de zelfvertrouwen uit waar menig man zo naar zoekt.

6. Kleed je naar de setting

Stijl gaat niet alleen over zelfexpressie; het gaat er ook om dat je gepast gekleed bent voor je omgeving. Beschouw kleding als codes: je hebt de juiste combinatie nodig om te werken met de setting waarin je je bevindt – of het nu een formeel diner is of een luie zondag in de kroeg (als het weer kan…). De slechtste stijl is er een die niet op zijn plaats is. Ergens volledig overdressed binnen komen is niet wat je wilt.

7. Vergeet de basics niet

Welke kant je ook op gaat met het samenstellen van je garderobe, een advies die menig fashion-expert je zult geven is dat het hebben van een aantal basics een absolute must is. T-shirts zijn inherent casual en een essentieel onderdeel van de basisgarderobe van elke man. Het eenvoudige T-shirt is gemakkelijk te dragen, subtiel stijlvol en zo veelzijdig als het kan. Voor je T-shirt is de regel om het simpel te houden . Kies voor klassieke katoenen T-shirts met ronde hals in effen kleuren. Wit, marine, zwart en grijs zijn goede uitgangspunten.