Ons dagelijks vlees verandert

Ligt er op jouw bord nog steeds afwisselend een karbonade, gehaktbal of kipfilet? Of heb je al ontdekt dat er op het gebied van vlees veel meer te koop is tegenwoordig? Nu we meer en meer kwaliteit boven kwantiteit kiezen, en regelmatig een dagje vlees overslaan, letten we er steeds vaker op dat we vlees kopen dat we ook écht lekker vinden. We gaan naar de beste slager, en proberen graag eens iets uit. Brisket, in plaats van karbonade. Want als we vlees eten, dan moet het vooral goed en lekker zijn.

Het is geen vaste gewoonte meer

Er is de laatste jaren een kleine revolutie gaande op onze borden. Zijn we bijna allemaal traditioneel opgevoed met aardappels, groente en vlees als avondmaaltijd, zien we daar nu steeds meer verandering in komen. We proberen meer en meer gerechten van buiten onze landsgrenzen, en laten meer en meer zo nu en dan het vlees eens staan. We ontdekken dat je dan echt niet zo’n lege plek op je bord hoeft te hebben, zoals we vaak verwachten bij vegetarische maaltijden. En we weten inmiddels ook dat je ook zonder vleesvervangers een prima maaltijd op tafel kunt zetten, al kunnen juist die vleesvervangers het koken wel gemakkelijker maken voor mensen die het nog lastig vinden om een goed vegetarisch gerecht te verzinnen en bereiden.

We gaan kortom wat verstandiger om met vlees, eten het steeds minder omdat het nu eenmaal een vaste gewoonte is. We pakken niet meer gedachteloos de kiloknallers uit de schappen van de supermarkt, nu we weten dat het dierenwelzijn hierbij soms flink in het geding kan komen. We kijken wat meer naar de herkomst van ons vlees, en vinden het steeds minder raar om zo nu en dan eens een dagje over te slaan, of om zelfs maar één of twee keer in de week vlees te eten. Maar als we dan vlees eten, dan moet het wel van goede kwaliteit zijn.

Als we het eten, dan moet het goed zijn

Mensen die minder vlees zijn gaan eten, hechten vaak veel meer waarde aan de kwaliteit van het vlees dat nog wel op hun bord belandt. Dat moet simpelweg goed zijn, het moet echt de moeite waard zijn. Zeker vleesliefhebbers kunnen tenslotte erg uitgekeken hebben naar de dag waarop zij vlees kunnen eten, terwijl anderen vooral goed opletten of het vlees een verantwoorde afkomst heeft.

We neigen er ook naar om onszelf op de momenten waarop we vlees eten wat meer te verwennen. Om te kiezen voor het wat meer luxe vlees, en niet de standaard lapjes uit de supermarkt. We beschouwen vlees steeds wat meer als een luxeproduct, waar we ook best wat extra voor willen betalen.