Sparen of beleggen? De keuze is aan jou

Heb je een leuk bedrag op je spaarrekening staan, dan reken je er misschien op dat je zo nu en dan een mooi bedrag aan rente krijgt bijgeschreven. Helaas gaat dat al een tijdje niet meer op. De grote banken keren nauwelijks meer rente uit over spaargeld, en er duiken steeds vaker verhalen op over de kans dat consumenten binnen korte of langere termijn juist de banken zullen moeten gaan betalen om hun geld te stallen, de zogenaamde negatieve rente. Is dat een reden om geen gebruik meer te maken van een spaarrekening? En zo ja, wat moet je dan met je spaargeld?

Opzijzetten is altijd goed

Heb je meer geld op je betaalrekening staan dan je nodig hebt, dan is het altijd verstandig om dit opzij te zetten. Niet alleen is het veiliger, mocht je pinpas kwijtraken dan is je spaargeld in ieder geval veilig(er), ook is de kans dat je het uitgeeft aan zaken die eigenlijk niet nodig zijn een stuk groter. Mensen zijn geneigd om uit te geven wat zij tot hun beschikking hebben. Staat er veel geld op je rekening, dan is de kans groot dat dit opgaat, terwijl je het eigenlijk met een veel kleiner bedrag ook had kunnen redden.

Haal een eventueel overschot dus altijd weg van je betaalrekening, en zet het ergens weg. Waar je dat doet, dat is de grote vraag. Voor het overgrote deel van de mensen geldt dat de spaarrekening in principe nog altijd de voorkeur heeft. Het is gemakkelijk, je geld staat veilig en met heel veel geluk krijg je er nog een paar cent extra voor terug, al is dit de laatste jaren nauwelijks meer het geval. Sterker nog, door de inflatie wordt geld dat ‘stilstaat’ feitelijk zelfs steeds een beetje minder waard. Producten in de winkels worden duurder, en ook je salaris wordt hier doorgaans iets op aangepast. Geld op een spaarrekening niet, zodat je na een jaar of vijf waarschijnlijk minder kunt kopen voor het bedrag dat je nu wegzet.

Beleggen? Maar waarin dan?

Om in ieder geval een goede kans te hebben dat je geld meer waard wordt, is beleggen een optie waar veel mensen voor kiezen. Dat kan in normale beleggingsfondsen, maar gebeurt tegenwoordig ook steeds meer in cryptocurrency, zoals de Bitcoin. Dit werkt eigenlijk op dezelfde manier: je koopt voor je euro’s Bitcoins voor de koers die dan geldt. Stijgt de Bitcoin koers, dan wordt je ingeruilde geld meer waard. Maar, daalt de koers, dan wordt je inleg dus minder waard.

Beleggen, ook in cryptomunten, is niet zonder risico’s, dus verdiep je er goed in en wees je hier bewust van. Met een beetje geluk haal je een mooie winst, maar onthoud dat dit wat tijd kan kosten én dat je ook met een verlies kunt eindigen.