Stijl etiquette bij een black tie trouwpak

Black tie is een populair thema voor bruiloften. Dat is ook niet gek, want het is een super elegante en chique dresscode. Draag jij op jullie huwelijksdag een black tie trouwpak a.k.a. smoking? Dan zijn er wel een aantal etiquette regels waar jij je aan moet houden. 

1. Zijden elementen 

Een black tie is te herkennen aan de zijden elementen in de outfit. Het elegante zijde komt zowel terug in de revers van het jasje als in de bies op de pantalon. Zonder deze zijden details heb je te maken met een ‘normaal’ pak en dus niet met een smoking welke gedragen mag worden bij de dresscode black tie. 

2. Black 

Volgens de etiquette is een klassieke smoking altijd zwart. Zowel het jasje als de pantalon zijn in deze kleur uitgevoerd, eventueel wordt er nog een vest bij gedragen in dezelfde kleur. Tegenwoordig worden echter ook andere kleuren geaccepteerd, denk aan het klassieke navy blauw of bordeaux rood. Wil jij graag een smoking dragen en jezelf onderscheiden? Dan kun je dus ook kiezen voor een andere kleur!

3. Goed gestrikt 

Bij het thema black tie hoort natuurlijk een black tie. Volgens de etiquette regels hoor je een zwarte zelfgestrikte vlinderdas te dragen. Wil je het jezelf makkelijk maken en zeker weten dat jouw vlinderdas goed blijft zitten? Dan kun je wat ons betreft ook voor een voorgestrikte strik kiezen. Enkel de expert zal dit opvallen en dat is geen enkel probleem, je mag het jezelf soms namelijk best wat makkelijker maken. 

4. Lakschoenen 

De welbekende zwarte lakschoenen kunnen niet ontbreken bij de black tie dresscode. Waar je bij de kleur van de smoking nog wat ruimte hebt, is dit absoluut een etiquette waar jij je aan moet houden. Onder een smoking draag je namelijk altijd zwarte lakschoenen met veter of een zwart gelakte loafer. 

5. Blinde sluiting

Bij een smoking draag je altijd een overhemd met een blinde sluiting of met een sluiting door middel van stud buttons. Daarnaast geldt ook voor de smoking zelf dat de sluitknopen zo min mogelijk op mogen vallen. Daarom zijn de knopen altijd gestoffeerd, zodat deze mooi wegvallen in het geheel. De enige knopen die wel subtiel zichtbaar mogen zijn bij de smoking, zijn manchetknopen. Kies daarom voor een klassiek overhemd op maat waarin je manchetknopen kunt dragen.