Waar let jij op bij het uitkiezen van een internetprovider?

Een goede internetprovider vinden kan voelen als door de bomen het bos zoeken. Er zijn er nogal wat, en ze beloven allemaal de beste te zijn. Welke is dat nu echt, welke provider kun je het beste uitkiezen? Dat hangt helemaal af van wat jij het belangrijkst vindt.

De hoogste snelheid

Wil je een provider vergelijken met een andere, dan doe je dat al snel op basis van snelheid. De afgelopen jaren zijn alle providers druk bezig geweest om hun netwerken te vernieuwen. Dat heeft fors hogere snelheden opgeleverd, waar je als klant nu de vruchten van plukt.

Doe je veel aan online gaming of worden er in jouw huishouden regelmatig op verschillende apparaten tegelijk online series gestreamd? Dan kan die hoge snelheid goed van pas komen, want daardoor verloopt dit allemaal een stuk soepeler. Gebruik je je internetverbinding echter wat minder intensief, dan heb je die hoogste snelheid vaak niet eens nodig om alles goed te laten verlopen en geen haperingen te ervaren. Staar je dus niet alleen maar blind op de snelheid, die hoeft niet altijd doorslaggevend te zijn.

De laagste prijs

Een andere belangrijke factor waar je naar wilt kijken, is natuurlijk de prijs. We zijn tenslotte Nederlanders, en betalen niet graag meer dan strikt noodzakelijk is. Gelukkig zijn er goede sites waarop de abonnementen van de verschillende providers handig naast elkaar zijn gezet, zodat je de verschillen kunt zien. Kijk daarbij goed naar de prijs, maar ook naar eventuele andere zaken (zoals de snelheid) die je belangrijk vindt.

De meeste stabiliteit

Er is niets zo irritant als een internetverbinding die er om de haverklap uit vliegt. Terwijl je net midden in een serie zit, bijvoorbeeld, of nog erger, tijdens een belangrijke video call voor je werk. Helemaal voorkomen dat dit gebeurt kun je niet. Het kan je eigen apparatuur zijn die het opeens niet meer doet, maar ook storingen bij internetproviders zijn eigenlijk niet te voorkomen.

Wat je wel kunt doen, is eens onderzoeken hoe vaak deze bij de verschillende providers optreden. En hoelang ze duren, ook niet onbelangrijk. Heeft een provider erg vaak grote storingen, dan zegt dit wel iets over de stabiliteit van het netwerk.

De beste service

Eigenlijk wordt het niet vaak meegenomen, en valt het ook een beetje lastig te vergelijken. Maar de mate waarin een provider service verleent is wellicht ook iets waar je wel even naar wilt kijken. Is de klantenservice goed bereikbaar, iedere dag van de week? Heeft de provider een webcare die actief bezig is om problemen van klanten op te lossen? Dat soort zaken zeggen vaak veel over hoe belangrijk een provider het vindt om goede service te verlenen, en is dus zeker iets dat je mee kunt nemen in je overweging.