Hygiënetips voor horeca

Als je een horecazaak hebt is het belangrijk dat je goede hygiëne hebt in je zaak. Gasten zullen namelijk niet terugkomen naar je zaak als ze merken dat je niet goed let op de hygiëne in je zaak. Ze voelen zich namelijk niet fijn als ze eten en drinken in een zaak die niet schoon is. Zorg dat je personeel goed opgeleid is wat betreft hygiëne. Je moet als horecazaak voldoen aan de regels uit de Hygiënecode. 

Werkkleding

Ten eerste moet je zorgen dat de werkkleding van je zaak er netjes en verzorgd uitziet. Zo trekt je zaak de aandacht van langslopende mensen. Zorg dat de medewerkers de bedrijfskleding pas aantrekken als ze in de zaak zijn. Als een gast een medewerker de zaak binnen ziet komen met de bedrijfskleding dan zal hij denken dat de medewerker hier onderweg al in gezweet heeft. Zorg dat de omkleedruimte van het personeel schoon en hygiënisch is en dat er altijd een wasmachine en strijkijzer aanwezig is. 

Opruimen

Zorg altijd dat de werkplek schoon en opgeruimd is. Als een beetje rotzooi geaccepteerd wordt, zullen de medewerkers hier gebruik van maken en alleen maar meer rotzooi creeëren. Zorg verder dat de tafels van de gasten altijd netjes en opgeruimd uitzien. Als een tafel klaar is met eten dan haal je de borden meteen op en neem je ze meteen mee naar de afwaskeuken. Laat ze niet slingeren waar het zichtbaar is. Als gasten met vieze borden blijven zitten zullen hier vliegen en bijen op afkomen. Hier zullen de gasten niet blij mee zijn. Let ook altijd goed op de vloer waar op gewerkt wordt. Het kan natuurlijk voorkomen dat eten of drinken op de grond wordt geknoeid. Zorg dat altijd alles meteen wordt opgeruimd. 

Keukenhygiëne

Zorg altijd dat de keuken hygiënisch uitziet. Een avond werken in een horecazaak kan natuurlijk stressvol zijn. Maar zorg wel altijd dat wordt opgeruimd en gepoetst. Zorg dat de dieren geen kans krijgen om zich in jouw keuken te nesten. Als er ongedierte in de keuken is gespot doe dan direct het ongedierte bestrijden. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het poetsen van je keuken. Als je materialen met de hand doet schoonmaken zorg dan dat het water zo warm mogelijk is. Wanneer materialen gedesinfecteerd moeten worden, gebruik dan lauwwarm water. Desinfectiemiddel moet namelijk niet met té warm water gebruikt worden. De meeste desinfectiemiddelen hebben een intrektrijd van ongeveer 5 minuten. Pas na 5 minuten worden namelijk de bacteriën gedood. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van een schoonmaakmiddel of desinfectiemiddel voor gebruik. 

Houd je zaak netjes en schoon met bovenstaande tips en zorg dat je gasten vaker terugkomen.