Je eigen koeriersbedrijf starten: dit moet je weten

Er is een grote vraag naar koeriers. Eigenlijk zijn alle grote postorderbedrijven in ons land hard op zoek naar geschikte koeriers. Dit zijn koeriers die ook ’s avonds en in het weekend willen werken. Bovendien zijn dit koeriers die tegen de nodige druk bestand zijn. Het leven van een koerier gaat namelijk zeker niet over rozen.

Heb je het idee dat je deze druk wel aankan? Heb je ook het idee dat je aan je eigen koeriersbedrijf veel plezier zou kunnen beleven? Dan is het een goed idee om de stap gewoon te zetten. Niet geschoten is altijd mis en met je eigen koeriersbedrijf kun je mooie successen behalen. Er zijn echter wel een paar zaken waar je goed van op de hoogte moet zijn.

De marges zijn klein

Als koerier is het doel om zo veel mogelijk pakketten te bezorgen. Je krijgt bij de meeste opdrachtgevers namelijk per pakketje betaald. Hoe meer pakketten je op een dag bezorgt, des te meer geld je binnenkrijgt dus. Dit klinkt wellicht interessant, maar je moet wel beseffen dat de marges klein zijn.

Reken jezelf daarom niet rijk. Houd goed rekening met alle kosten en denk ook aan dat je niet altijd dezelfde aantal pakketjes kunt bezorgen en dat het soms behoorlijk tegenzit.

Je moet goed bereikbaar zijn

Als koeriersbedrijf is het belangrijk om goed bereikbaar te zijn. Dit is het geval als je met postorderbedrijven samenwerkt, maar ook als je rechtstreeks met bedrijven samen gaat werken. Deze bedrijven hebben mogelijk interessante spoedklussen voor je. Daarnaast kunnen er ook altijd vragen aan je gesteld worden. Zorg er daarom voor dat je altijd goed bereikbaar bent. Daarmee geef je ook een signaal af dat je een serieus bedrijf bent.

Ee bestelbus kost geld

Voor je eigen koeriersbedrijf heb je uiteraard een bestelbus nodig. Je moet deze bestelauto verzekeren. Ook moet je als bezorger natuurlijk regelmatig tanken en je moet de bus ook laten onderhouden. Dit brengt dus allemaal kosten met zich mee. Daarbovenop komt dat een ongeluk in een klein hoekje zit. In de gemiddelde busjes van een koeriersbedrijf zitten vaak de nodige deuken.

Kijk daarom heel goed naar je bedrijfsauto verzekeren. Als er onverhoopt iets met je bestelbus gebeurt, wil je dat je hier volledig zelf voor op moet draaien. Bekijk daarom goed de verschillende dekkingen en laat je goed adviseren.

Je hebt geen zekerheid

Als koeriersbedrijf heb je nooit zekerheid. Zeker als je met één of twee grote partijen samenwerkt, loop je een bepaald risico. De kans bestaat namelijk altijd dat zo’n partij stopt met jullie samenwerking. Het is daarom belangrijk te onthouden dat je niet dezelfde zekerheid hebt als wanneer je een baan hebt.

Deze zekerheid kun je wel deels creëren. Ga bijvoorbeeld in overleg of jullie wellicht een contract voor een langere tijd af kunnen sluiten. Of ga met meerdere partijen in zee, zodat je niet van één of twee partijen afhankelijk bent. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de capaciteit van je koeriersbedrijf. Hoe meer bestelbussen, des te meer pakketten je kunt bezorgen.