Lang werken aan een laptop? Richt je werkplek erop in

Een laptop is een ideaal apparaat, omdat het ons in staat stelt altijd en overal ons werk te kunnen doen. Veel mensen werken op kantoor met een laptop, en nemen deze aan het eind van de dag ook mee naar huis. En ook op de dagen dat er thuis wordt gewerkt, is de laptop het apparaat dat erbij wordt gepakt. Maar wist je dat een laptop eigenlijk helemaal niet gemaakt is om urenlang aan te werken? De enige manier om dat echt goed te doen, is door er de juiste accessoires bij te gebruiken.

Altijd je werk bij je

Als je een laptop van de zaak hebt, kun je altijd en overal aan het werk. Niet zo vreemd dat veel werkgevers ze massaal ‘uitdelen’ aan hun personeel! De vaste werkplekken, waarop een eigen desktopcomputer staat, behoren vrijwel overal tot het verleden. Bijna iedereen werkt op een laptop, en lang niet iedereen heeft nog een eigen plek binnen het kantoor. Is ook niet nodig, want die laptop kun je overal neerzetten, dus je kan op iedere mogelijke plek je werk doen.

Dat maakt bedrijven flexibeler. In hun inrichting, waar minder of geen vaste plekken hoeven te worden gecreëerd. Maar ook in de manier waarop er wordt gewerkt. Medewerkers kunnen als zij hun laptop mee naar huis nemen ook daar rustig hun werkzaamheden verrichten. Of het nu gaat om ’s avonds nog even iets afmaken, of in de ochtend het eerste uurtje van de werkdag thuis opstarten, of om hele dagen, misschien wel weken achter elkaar thuiswerken, alles kan. Dankzij de laptop accu is er niet eens een stopcontact in de buurt nodig, en kan een medewerker dus werkelijk overal aan het werk zijn.

Zo is het niet helemaal bedoeld

Klinkt ideaal, toch? Een beetje te mooi om waar te zijn, misschien. Want dat je altijd en overal aan een laptop kan werken, betekent niet dat het ook goed voor je is. Veel mensen zitten op de bank of aan de eettafel te werken aan hun laptop. Gebruik je hierbij geen accessoires, dan zit je daarbij vrijwel altijd in een verkeerde houding, die al snel voor klachten aan je rug, nek of armen kunnen zorgen. Zorg er daarom voor dat je naast je laptop oplader nog meer accessoires aan je werkgever vraagt. Denk daarbij aan een goede standaard, zodat je je laptop op ooghoogte kunt plaatsen. In dat geval heb je wel een los toetsenbord en een losse muis nodig, want die kun je op deze hoogte natuurlijk niet gebruiken. Een losse monitor kan ook prettig zijn, zeker als het scherm van je laptop aan de kleine kant is. Want zo nu en dan even een mailtje versturen of iets opzoeken, dat kan met je laptop inderdaad overal en altijd. Er urenlang aan zitten te werken, daar heb je een goede werkplek voor nodig.