Mijn ochtend is niet compleet zonder…

Hoe zien jouw ochtenden eruit? Heb je zo je vaste rituelen, of is iedere ochtend bij jou thuis weer anders? Voor veel mensen geldt dat zij altijd wel wat dingetjes hebben die zij niet graag willen missen. Hun ochtend is simpelweg niet compleet als zij dit overslaan. Herken jij jezelf erin? En staat jouw onmisbare ochtendritueel ook in de onderstaande lijst?

Een kopje koffie

Drink je graag koffie, dan is het eerste kopje van de dag misschien ook wel het meest belangrijke kopje van de dag. Sla je hem over, dan zal je snel het gevoel hebben dat het niet echt wil lukken, qua goed wakker worden. Logisch, want je bent gewend om de dag te beginnen met een portie cafeïne, die je goed wakker maakt. Mis je deze, dan voel je dat, en zal je je flink suf voelen.

We drinken echter niet alleen koffie in de ochtend om wakker te worden. We zijn er ook simpelweg aan gehecht als ritueel. De koffiebonen die worden vermalen in de machine, de geur die langzaam het huis vult. Laat je dit een ochtend weg, dan zal je dit ook missen. Tenzij je niet thuis je eerste kopje drink, uiteraard. Er zijn steeds meer mensen die onderweg hun eerste koffie kopen, en voor wie juist dat een ritueel is dat ze missen als ze het een keertje over moeten slaan.

De ochtendkrant of het laatste nieuws

De dag beginnen met een blik op het laatste nieuws; voor veel mensen een echte gewoonte. Vroeger deed je dat met de krant, de ochtendkrant praatte je bij over wat er de vorige dag en nacht was gebeurd, tegenwoordig pakken we steeds vaker onze telefoon erbij om ons even bij te laten praten. Even weten wat er speelt in de wereld, voor je aan je dag begint; een gewoonte voor velen.

Een frisse douche

De dag beginnen zonder eerst even lekker te douchen? Voor de meeste mensen ondenkbaar. Niet omdat zij tijdens het slapen nu zo vies zijn geworden, wel omdat de douche ze lekker wakker maakt. Ook hiervoor geldt weer dat het vaak het ritueel is waar je lastig zonder kunt. Sla je je douche over, dan mis je een deel van je routine en voel je je de rest van de ochtend vaak net niet helemaal in je hum.

Een stevige wandeling

Lang niet iedereen is er een fan van, maar steeds meer mensen doen het: wat vroeger opstaan om de dag te beginnen met een stevige wandeling. Ook een manier om lekker wakker te worden, de wereld rustig te zien ontwaken. Het kan een heerlijk gevoel geven om nog voor de dagelijkse dingen beginnen even wat tijd voor jezelf te nemen, rond te lopen in een wereld die nog in rust is. Bovendien kom je ook meteen lekker aan je beweging. Niet iedereen ziet het zitten om eerder op te moeten staan, maar de echte fans willen niet meer zonder hun vroege ochtendwandeling.