Tourguides door de eigen stad organiseren: zo pak je het professioneel aan

Ben je dol op de stad waarin je woont en vind je het leuk om anderen hierover te vertellen? En heb je het in je om een eigen onderneming te starten? Wie weet is het dan wel iets voor jou om een bedrijf te starten als tourguide. Zo kun je toeristen en andere geïnteresseerden rondleiden door de plek waar je woont. Deze routes door de stad zijn alom geliefd. Ook kiezen steeds meer mensen ervoor om zo’n tocht te volgen bij kleine ondernemers, die op unieke wijze weten te vertellen over de stad. Klinkt goed? Lees eerst de volgende tips!

Goede website maken

Hoewel je werk met name op straat plaatsvindt als tourguide, willen we allereerst aandacht besteden aan het online gedeelte. Vergeet namelijk niet dat dit een belangrijke rol speelt! Veel klanten zullen je vinden via je website en social media: zorg dat je online duidelijk aanwezig bent. Je kunt een domeinnaam kopen om een website in te richten. Richt een duidelijke website in, met heldere informatie en contactgegevens. Zorg uiteraard ook dat je goed bereikbaar bent als mensen je mailen of bellen. Hoe je het best gevonden wordt? Houd bij het website bouwen rekening met SEO: verwerk veelgebruikte zoekwoorden in je website, waar potentiële klanten naar zoeken. Zo kom je hoger in zoekmachines zoals Google te staan!

Stad op je duimpje kennen

Als tourguide is het uiteraard essentieel dat je de stad op je duimpje kent. Je weet de straten en wijken te vinden. Je kunt uiteenlopende vragen over de stad beantwoorden: over de geschiedenis van de stad en de belangrijke bewoners, om maar wat voorbeelden te noemen. Je kent de basis waarschijnlijk al wel als je dol bent op de plek waar je woont, maar het is zaak om je er verder in te verdiepen. De stad moet geen geheimen meer voor je kennen! Dan mag je jezelf een waardige tourguide noemen.

Routes uitstippelen

Het is aan jou om interessante routes uit te stippelen door de stad, die de basis voor je rondleidingen vormen. Je kunt een enkele route aanhouden, of juist verschillende soorten routes aanbieden. Denk na over de ideale lengte. En welke wijken van je stad zijn het interessantst om te laten zien? Bedenk verder op welke punten je wilt stoppen tijdens de route, om meer informatie te vertellen.

Uniek element bedenken

Het kan helpen om een uniek element aan je rondleidingen toe te voegen. Dit maakt jouw bedrijf bijzonder, wat ervoor kan zorgen dat je meer klanten krijgt! Het is aan jou om een idee uit te werken. Van een spelelement tot een interactieve wandeling: er is veel mogelijk.

Taal de baas zijn

Zorg tot slot dat je de taal de baas bent waarin je de rondleidingen wilt geven. Als je toeristen wilt gaan rondleiden, moet je goed Engels spreken. En misschien zelfs nog een extra taal, zoals Duits, Frans of Spaans! Zo spreek je een bredere doelgroep aan.