Wat heb je nodig voor het maken van een eigen WordPress website?

Een eigen WordPress website maken is een spannend avontuur waarbij je een online aanwezigheid kunt creëren en je ideeën, producten of diensten met de wereld kunt delen. Om een goede en succesvolle website te bouwen, zijn er vier onderdelen die je nodig hebt. Deze onderdelen gaan we hieronder behandelen en deze zijn erg belangrijk als je met een eigen website gaat starten.

Een eigen domeinnaam

Een eigen domeinnaam is het “adres” van je website op het internet, bijvoorbeeld “www.jouwwebsite.nl”. Het hebben van een gepersonaliseerde domeinnaam is belangrijk omdat het je merkidentiteit versterkt en je website gemakkelijker vindbaar maakt voor bezoekers. Om een eigen domeinnaam te krijgen ga je op zoek naar een hosting provider die deze voor je kan registreren. Waar moet je op letten bij het registreren van een domeinnaam?

Bedenk een passende domeinnaam
Kies een naam die relevant is voor je website en gemakkelijk te onthouden is voor je doelgroep.

Controleer de beschikbaarheid
Gebruik een domeinnaamzoekmachine om te controleren of de door jou gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Dit kun je vaak doen bij een hosting provider waar je dan (voor het gemak) ook meteen je webhosting kunt regelen. Daar hebben we het in punt 2 over.

Goede website hosting kiezen

Website hosting is het huren van serverruimte op het internet om je website toegankelijk te maken voor bezoekers. Het kiezen van goede website hosting is ontzettend belangrijk voor de prestaties en betrouwbaarheid van je website. Je kunt onderstaande stappen aanhouden wanneer je op zoek gaat naar nieuwe webhosting voor je website.

Onderzoek verschillende hostingproviders
Vergelijk hostingpakketten, functies, prijzen en klantbeoordelingen om een weloverwogen keuze te maken. Dit kun je doen bij verschillende partijen die hosting providers vergelijken of beoordelen.

Kies het juiste hostingpakket
Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor shared hosting (gedeelde hosting, geschikt voor kleine websites), VPS hosting (voor meer controle en middelgrote websites) of dedicated hosting (voor de grote websites en of webshops met veel verkeer).

Registreer bij de hosting provider
Nadat je een beslissing hebt genomen, meld je jezelf aan bij de hosting provider en kies je een geschikt hosting pakket.

Kiezen van een goed WordPress thema

Een WordPress thema bepaalt het uiterlijk en de stijl van je website. Er zijn duizenden gratis en betaalde WordPress thema’s beschikbaar om uit te kiezen en het is goed om hier zorgvuldig naar te kijken. Waar dien je op te letten als je op zoek gaat naar een geschikt WordPress thema voor je website?

Kies een thematype
Bepaal of je een thema nodig hebt voor een blog, bedrijfswebsite, webshop of een ander specifiek doel.

Zoek naar geschikte thema’s
Bezoek grote marktplaatsen waar ze WordPress thema’s verkopen. Voorbeelden zijn Themeforest. Hier laten gebruikers die het thema al gebruiken ook vaak beoordelingen achter die je wellicht overtuigen om een specifiek thema te kiezen.

Kies een gemakkelijke en geschikte WordPress pagebuilder

Een WordPress pagebuilder is een tool waarmee je pagina’s kunt ontwerpen en opmaken zonder code te schrijven binnen WordPress. Met een geschikte pagebuilder kun je eenvoudig elementen slepen en neerzetten en de lay-out van je pagina’s aanpassen totdat ze helemaal naar jouw wens zijn. Waar op te letten?

Kies een geschikte pagebuilder
Er zijn verschillende pagebuilders beschikbaar, zoals Elementor, Divi en Visual Composer. Kies er een die aan je behoeften voldoet en compatibel is met je thema. Lees reviews van anderen of kijk of je de pagebuilders ergens kunt testen om te zien of ze bij je passen en aan je wensen voldoen.

Prijs-kwaliteitverhouding
Niet elke WordPress pagebuilder is even duur en er zitten aardige prijsverschillen in. Vergelijk dus goed alvorens je een keuze maakt.

Conclusie?

Met deze vier belangrijke onderdelen kun je beginnen met het bouwen van je eigen WordPress website. Veel succes met het bouwen van je WordPress website!