Welke leaseauto kies je?

Mag je van je werkgever een auto leasen, dan krijg je vaak een lange lijst of zelfs een heel digitaal systeem waarin je een nieuwe auto uit mag zoeken. Als een kind in een snoepwinkel! Kies echter niet meteen voor het duurste model, maar bereken even goed wat dit je per maand gaat kosten. Want al is leasen vrijwel altijd goedkoper dan kopen, je wilt niet voor onverwachte kosten komen te staan.

Wat mag er van de baas?

In de meeste gevallen is het zo dat je door je werkgever in een bepaalde leasecategorie wordt geplaatst, die vaak samenhangt met je functie of salarisschaal. Zeker wanneer de auto een onderdeel is van je beloningspakket, en de werkgever dus het grootste deel van de kosten draagt, is het natuurlijk logisch dat je bepaalde grenzen krijgt opgelegd. Binnen deze categorie kun je vervolgens gaan zoeken naar auto’s.

Check hierbij goed je leaseregeling. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er maandelijks een bepaald bedrag voor mobiliteit is gereserveerd, waarvan je een leaseauto uit kunt zoeken. In sommige gevallen krijg je een eventueel bedrag dat overblijft, wanneer je een goedkopere auto kiest, uitbetaald bij je salaris. Dat kan een overweging zijn, zeker als je geen grote auto nodig hebt of weinig kilometers maakt.

Het kan ook zijn dat je zelf mag weten welke auto je kiest, maar de meerkosten zelf moet betalen. Heb je altijd al gedroomd om een bepaalde auto te rijden, maar was dit nooit binnen handbereik, dan kun je je droom nu tegen een lager bedrag dan ooit waarmaken. Maar denk er daarbij wel aan dat hierdoor je inkomen wel omlaag gaat, en maak een weloverwogen keuze.

Denk ook aan de bijtelling

Naast de eventuele kosten die je je werkgever verschuldigd bent, is er ook nog de bijtelling. Deze is alleen van toepassing als je je zakelijke auto ook gebruikt voor privé ritjes, wat bij de meeste mensen wel het geval is.

De Belastingdienst brengt deze bijtelling in rekening. Via je je leasemaatschappij kun je altijd uitrekenen hoe hoog deze in jouw geval zal zijn. Verstandig om dit even te doen voor je een auto uitzoekt, om te voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan.

De bijtelling is o.a. gebaseerd op hoe zuinig en milieuvriendelijk je auto is. Om die reden is elektrisch leasen ook zo populair. Voor veel elektrische auto’s geldt dat de bijtelling lager is dan auto’s op benzine of diesel. Een mooie reden om over te stappen!