Wat neem je mee als je voor het eerst gaat hiken?

Hiken is een wereldwijde term die gebruikt wordt voor een langere afstand wandeling. Als je gaat hiken dan maak je een lange sportieve trektocht door moeilijk begaanbare wegen die vooral door de natuur wordt gelopen. Dit artikel is voor mensen die voor het eerst gaan hiken en niet weten wat ze het beste mee kunnen nemen.

Voor wie is hiken een geschikte sport?

Hiken zijn vaak lange trektochten die gelopen worden door de natuur. Mensen die veel hiken zijn het bewandelen van moeilijk paden wel gewend. Klimmen en dalen vinden hikers een echte uitdaging. Het verschilt per gebied hoe lastig en intensief deze is om te hiken, check dit dus altijd van te voren online. Als beginner zijn de makkelijkere gebieden een goede manier om je conditie en ervaring op te bouwen. 

Wat neem je mee tijdens het hiken?

Het begint allemaal bij de rugzak. Hier stop je alles in wat je mee wilt nemen tijdens de wandeling. Bij echte lange wandelingen stop je er als eerst je slaapspullen in. Naast slaapspullen mag bij een nachtelijke wandeling de zaklamp ook zeker niet ontbreken. 

Ook zakmessen zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van een hiker. Bij een lange tocht in de natuur kan het vaak voorkomen dat je iets moet snijden. Als je nog nooit een lange trektocht hebt gedaan dan mag je de volgende spullen in ieder geval niet vergeten:

  • Een rugzak
  • Een tent
  • Een slaapzak
  • Een matje
  • Zakmessen
  • Zaklamp
  • Powerbank

Het kan in de nacht koud worden en dan heb je warme kleding nodig. Thermisch ondergoed is hier uitstekend voor: het is licht en houd je goed warm. Ook een warme jas en comfortabele schoenen zijn essentieel bij lage temperaturen. Ook goede sokken zijn erg belangrijk, neem misschien zelfs een extra paar mee. Een powerbank meenemen is handig zodat je jouw telefoon kunt ophalen voor de navigatie.

Hiken en hygiëne

Als je gaat hiken wil je natuurlijk ook op je hygiëne letten. Als je van plan bent om te overnachten in de natuur, neem dan je tandenborstel mee en tandpasta die biologisch afbreekbaar is. Een kleine toilethanddoek is compact, handig, en eigenlijk al genoeg om je af te drogen. Toiletpapier is zeker belangrijk om mee te nemen tijdens je wandeling, want sommige dingen kun je gewoon niet tegenhouden. Neem plastic zakjes mee zodat je het gebruikte toiletpapier er in kan steken tijdens je hiken. Papier in de natuur laten liggen is namelijk niet zo netjes. Tenslotte zit een ongeluk in een klein hoekje, dus neem een kleine EHBO-kit mee voor onvoorziene situaties.