De 3 beste aankooptips voor een goed zwaard

Ben je op zoek naar een zwaard? Dan begin je jouw zoektocht mogelijk op het internet. Begrijpelijk, want online krijg je een goede indruk van de mogelijkheden. Als je eenmaal begonnen bent met jouw zoektocht, ontdek je snel genoeg dat het aanbod ontzettend groot is. Dit maakt het vinden van een goed zwaard er niet makkelijker op. Sommige mensen besluiten lukraak een zwaard te kopen, maar dit is niet verstandig. In dat geval bestaat de kans dat je een zwaard van mindere kwaliteit aanschaft. Om dit te voorkomen, zetten wij hier de beste 3 aankooptips voor een goed zwaard op een rijtje.

1. Bepaal het doel van het zwaard

Voordat je jouw zoektocht begint, raden wij je aan het doel van het zwaard te bepalen. Zoek je een zwaard voor hak- en snijoefeningen? Dan kun je het beste voor een functioneel zwaard kiezen. Deze zwaarden zijn doorgaans een stuk scherper dan de rest, waardoor ze hier uitermate geschikt voor zijn. Aangezien de zwaarden nogal scherp zijn, moet je de juiste veiligheidsmaatregelen nemen voordat je ermee aan de slag gaat.

Naast een functioneel zwaard kun je ook kiezen voor een trainingszwaard. Zoals de naam al doet vermoeden, gebruik je dergelijke zwaarden vooral tijdens het trainen van zwaardvechtkunsten. Muso, karate, aikido en katori zijn hier een paar voorbeelden van. Trainingszwaarden worden meestal vervaardigd uit hout of kunststof. Omdat deze materialen niet scherp zijn, zijn deze zwaarden zeer geschikt om mee te trainen.

Doe je aan re-enactment? Dan kan dit ook een reden zijn om een zwaard te kopen. Hierbij worden namelijk gebeurtenissen uit het verleden nagespeeld. Twee of meerdere spelers gaan elkaar bij re-enactment te lijf met een zwaard. Omdat de nadruk op het naspelen van gebeurtenissen ligt, worden uitsluitend stompe zwaarden gebruikt. Op deze manier kunnen spelers elkaar niet verwonden tijdens een gevecht.

Tot slot kun je zwaarden ook gebruiken als decoratiemateriaal. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die één of meerdere zwaarden aan de muur in hun woonkamer hangen. Decoratiezwaarden zijn over het algemeen van mindere kwaliteit. Als je ergens op slaat met zo’n zwaard, is de kans groot dat hij sneuvelt. Daarom zijn deze zwaarden echt alleen geschikt als decoratiemateriaal.

2. Kijk naar het materiaalgebruik

Weet je inmiddels voor welk doel je een zwaard koopt? Dan ben je er nog niet. Nee, want wij raden je ook aan naar het materiaalgebruik te kijken. Voor de productie van zwaarden worden namelijk verschillende materialen gebruikt. Neem bijvoorbeeld het lemmet. Voor de productie van dit onderdeel van een zwaard worden verschillende staalsoorten gebruikt. Het lemmet van functionele zwaarden wordt vaak gemaakt van koolstofstaal, terwijl er voor decoratieve zwaarden juist roestvrijstaal gebruikt wordt.

Richt je overigens niet alleen maar tot het lemmet, maar kijk ook naar het gevest. Het handvat van zwaarden kan gemaakt worden van hout of staal, maar er wordt ook geregeld kunststof voor gebruikt. Vergeet ook niet te kijken hoe het lemmet en gevest met elkaar verbonden zijn.

3. Laat de prijs niet de doorslag geven

Net als bij het kopen van een zakmes kijken veel mensen bij het kopen van een zwaard ook naar de prijs. Toch is het niet verstandig om de prijs de doorslag te laten geven. Waarom niet? Omdat je voor een kwalitatief zwaard nou eenmaal meer geld betaalt. Focus je daarom vooral niet te veel op de prijs, maar kijk liever naar de materialen die gebruikt zijn om het zwaard te vervaardigen. Als je toch voor een goedkoop exemplaar kiest, krijg je hier mogelijk al snel spijt van.