Je kind gaat op voetbal? Dit moet je weten als ouder

Wil je kind graag op voetbal? Hij of zij is de enige niet. Voetbal is al decennialang een razend populaire sport onder jong en oud. Ben je niet zo thuis in het wereldje, en ben je benieuwd wat er van een ouder van een voetballend kind verwacht wordt? Lees dan snel verder.

Dit moet je allemaal aanschaffen

Als je kind begint met voetballen bij een vereniging, zijn er dingen die je aan zal moeten schaffen. Alhoewel het goed is om even met de club te overleggen wat er precies nodig is, zijn er wel wat dingen waar je op kunt rekenen.

Allereerst moet je natuurlijk een voetbaltenue kopen. Het gaat hier om kleding om in te kunnen trainen en kleding om de wedstrijden in te kunnen spelen. Bij de meeste clubs mogen kinderen zelf bepalen wat zij dragen bij de training. De meeste spelers kiezen voor een voetbalshirt, bijvoorbeeld een Real Madrid uit tenue, vaak van de favoriete club en een kort broekje, in de koudere maanden aangevuld met een trainingspak. Voetbalkousen heb je ook nodig, net als scheenbeschermers en voetbalschoenen. Voetbalt je kind vaak op kunstgras dan kun je hier speciale schoenen voor kopen, maar met de meeste schoenen voor normaal gras kun je ook prima op kunstgras uit de voeten.

Voor de wedstrijden heeft je kind het tenue van de club nodig. Alle clubs hebben hun eigen voetbalshirts, en het is natuurlijk belangrijk dat je het goede draagt. Informeer bij de club waar je het tenue kunt aanschaffen en of dit nodig is; bij steeds meer clubs wordt dit verzorgd door een sponsor.

Dit moet je vooral doen

Als ouder van een voetballend kind heb je vooral een dienende rol. Je zorgt ervoor dat je kind op tijd bij trainingen en wedstrijden is, en laat indien nodig een teamgenootje meerijden. Ben je ertoe in staat, dan kun je wellicht helpen als trainer of spelbegeleider, of als vrijwilliger op een andere post binnen de club, maar publiek heeft natuurlijk ook een belangrijke functie. Juich mee als er gescoord wordt, en bied een troostende schouder als het een keertje tegenzit.

En dit vooral niet

Er zijn ook dingen die je als voetbalouder beter niet kunt doen. Je bemoeien met het spel, bijvoorbeeld. Laat dat vooral aan de spelers, trainers, spelbegeleiders en scheidsrechters over. Ook niet doen: te fanatiek worden. Het is de sport van je kind, niet van jou, dus laat hem of haar lekker voetballen zonder een torenhoge verwachtingen te moeten voldoen, en zonder boze of teleurgestelde ouders als er eens een wedstrijd niet zo lekker loopt.